Predstavljena je knjiga Karlo Stipanić, autora Josipa Marasa, 5. lipnja 2024. u NSB-u

  • Predstavljena je knjiga Karlo Stipanić, autora Josipa Marasa, 5. lipnja 2024. u NSB-u
    06. lipanj 2024

    U srijedu u NSB-u predstavljena je knjiga Karlo Stipanić, autora Josipa Marasa koji je na 250 stranica napisao knjigu o jednom od sportskih velikana i legendi hrvatskog vaterpola, jednom od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu u svoje doba, Karlu Stipaniću.
    Događaju su prisustvovali dragi prijatelji Karla Stipanića, sportaši, sportske legende te uzvanici državnih i gradskih institucija.
    Ispred DSVR-a prisustvovao je dopredsjednik Tomislav Paškvalin koji je uz nekolicinu uzvanika uputio riječi pohvale i sjećanja vaterpolskoj legendi.
    Također, događaju su prisustvovali i mnogi članovi DSVR-a. Čestitke autoru Josipu Marasu na napisanoj knjizi koja je obogatila sportsku biblioteku i povijest sportskih legendi.

    www.crikva.hr:
    "Jučer je u lijepom ambijentu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena knjiga autora Josipa Marasa o našem sugrađaninu, najboljem crikveničkom sportašu dvadesetog stoljeća - Karlu Stipaniću.
    Karlo Stipanić, za prijatelje „Džingo“ i „Karlo Veliki“, rođen je 8. prosinca 1941. godine u Crikvenici, gdje je na Gradskom plivalištu, još kao dječak, napravio svoje prve plivačke zaveslaje.
    Vaterpolom se počeo baviti kasnije te stasao u iznimnog, legendarnog vratara u zagrebačkom HVK „Mladost“. Za aktivne karijere vaterpolista slovio je i ostao upamćen do danas kao jedan od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu.
    Dobitnik je Nagrade Grada Crikvenice za životno djelo za iznimna postignuća i značajan doprinos u području sporta te za izniman doprinos razvoju i ugledu Crikvenice, te proglašen Sportašem 20. stoljeća za Grad Crikvenicu.
    Danas je počasni član Vaterpolo kluba „Crikvenica“. Veliki pano s fotografijom Karla Stipanića nalazi se u Aleji velikana hrvatskog sporta na RSC Jarun u Zagrebu.
    Knjiga o Karlu opisuje njegov životni i sportski put kao jednog od najvećih hrvatskih vaterpolskih vratara, ali i igrača koji je obilježio cijelu jednu epohu svjetskog vaterpola. Bio je olimpijski pobjednik iz Meksika 1968. i osvajač olimpijskog srebra u Tokiju 1964.
    Kao vratar zagrebačke "Mladosti" osvojio je 4 naslova prvaka Europe (1968., 1969. 1970. i 1972.), i jedan Kup pobjednika kupova Europe (1975.).
    Na promociji su se prigodnim riječima mnoštvu uzvanika obratili i neki od najviših hrvatskih vaterpolskih i sportskih dužnosnika – Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a; Josip Pavić, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta; Tomislav Paškvalin, povjerenik za sport predsjednika Republike Hrvatske; potom Stipanićevi suigrači Ozren Bonačić i Krešimir Kruz, kao i Dubravko Šimenc, još jedna legenda "Mladosti" i hrvatskog vaterpola.
    - Nadamo se, odnosno očekujemo, da će knjiga biti predstavljena i u Karlovoj Crikvenici, njegovom rodnom gradu u kojem i danas živi. Svoju ljubav prema vaterpolu iskazuje i dan danas u svakodnevnim kontaktima, podršci i pomoći koju pruža vodstvu i igračima Vaterpolo kluba "Crikvenica" na čemu smo mu iznimno zahvalni. - izjavio je Zoran Brozičević, predsjednik VK.


    DSVR