BIOGRAFIJE - Nikola Dragaš

  • Nikola Dragaš
    ime i prezime: Nikola Dragaš
    sport: kuglanje
    status člana: Redovan - DA

    ŽIVOTOPIS
    Rođen je 1. studenoga 1944. godine u Zemuniku Donjem.
    Kao dječak igrao je na boće i ploče. U Zagreb je stigao 25. kolovoza 1958. i s Glavnog kolodvora odlazi u Đački dom u Vlaškoj i upisuje Školu učenika u privredi. I dalje se bavi športom, nadaren je za nogomet i kuglanje, a u dvoumljenju jednog je dana otišao na kuglanu u Vlaškoj i ostao zauvijek zaljubljen u kuglu. U međuvremenu je završio zanat i počeo raditi u Kožaplastici. Za vrijeme Domovinskog rata aktivno se posvetio humanitarnom radu u čemu je i danas aktivan. 
    Svakako je za spomenuti kako već dugi niz godina organizira sportsko - zdravstveno - zabavnu manifestaciju KUGLOM PROTIV PUŠENJA - hvalevrijednu manifestaciju u kojoj sudjeluju sadašnji i bvši vrhunski sportaši u revijalnom natjecanju. Također, izuzetno je bitan edukativno - zdravstveni dio manifestacije gdje je naglasak na prevenciji protiv pušenja, a za poboljšanje zdravstvenog statusa svakog pojedinca. 
    Obnašao je niz visokih funkcija u sustavu sporta Grada Zagreba, a od 2013. do 2021. godine obnašao je funkciju predsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba te se zalagao za razvoj i boljitak zagrebačkog sporta u svim segmentima.
    Nikola Dragaš danas je umirovljenik, ima dvoje djece i tri unuke.

    KUGLAČKA KARIJERA
    Svoju karijeru započeo je u KK Dinamo 1963. godine gdje je počeo kuglati dok je veći dio svoje karijere proveo u KK Medveščak.
    Na svjetskim prvenstvima sudjeluje od 1972. godine, gdje je osvojio prvi od tri uzastupna naslova pojedinačnog svjetskog prvaka (Split 1972., Eppelheim 1974., Beč 1976.).
    Vlasnik je i ekipnog zlata iz Beča iz 1976., te parovnog iz Budimpešte 1988. zajedno s Borisom Urbancem. Uz 5 zlatnih posjeduje i 5 srebrnih i 7 brončanih medalja, a jedanput je rušio i svjetski rekord.
    S Medveščakom je osvojio 7 medalja u Svjetskom kupu i 3 medalje u Europa pokalu te 6 naslova prvaka Hrvatske. Naslove prvaka Jugoslavije i Hrvatske, prije osamostaljenja, nemoguće je prebrojati. Nikola Dragaš je najbolji hrvatski kuglač svih vremena i jedan od najboljih uopće.
    NAGRADE I PRIZNANJA
    - Zlatna značka Medveščaka za uspješan rad u klubu, 2008.
    - Godišnja Državna nagrada za sport Franjo Bučar, 1982.
    - Državna nagrada za sport Franjo Bučar za ŽIVOTNO DJELO, 1985.