BIOGRAFIJE - Zdravko Baršnik

 • Zdravko Baršnik
  ime i prezime: Zdravko Baršnik
  datum rođenja: 9. ožujak 1938. - 30. listopada 2020.
  mjesto rođenja: Zagreb
  sport: judo

  ZDRAVKO BARŠNIK - majstor juda 8. DAN.
  09.03.1938., Zagreb - 30. listopada 2020., Zagreb
  Izvor: HAŠK Mladost:
  Jeste li znali da je Mladostaš i HAŠKovac Zdravko Baršnik među prvima koji je drvenu istočnjačku borilačku vještinu judo propagirao u našim krajevima? 
  Zdravko je bio prvi na prvom otvorenom prvenstvu Jugoslavije do 68 kg. Također je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole. Dugogodišnji je judaš, trener juda i judaški djelatnik, te borio se najprije za legalitet, a onda i prosperitet ovog športa. Učio je i napredovao kao borac, a posebno kao učitelj. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje.
  Uz Lovru Ratkovića imao je i veliki doprinos u izgradnji stolnoteniskog i judo objekta u Športskom parku, koji je danas poznat kao dom Lovre Ratkovića. Također je zaslužan što je 1968. godine u tu dvoranu dostavljen prva komplet specijaliziranih strunjača za judo – tatami.
  Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je razvoju tog športa i svojim mnogobrojnim pisanjima o judu.
  Osvojio je 1972. godine Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine. Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik.
  Dobitnik je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar".