BIOGRAFIJE - Žarko Primorac

 • Žarko Primorac
  ime i prezime: Žarko Primorac
  datum rođenja: 12.10.1939
  mjesto rođenja: BIH
  sport: atletika

  Sportom atletika počeo sam se baviti 1961. godine i to odlaskom u vojsku na odsluženje vojnog rok gdje sam aktivno angažiran u sportske svrhe. Po završetku odsluženja vojnog roka, 6 mjeseci sam aktivno nastupao za AK Partizan, do odlaska u grad Zagreb.
  U grad Zagreb doselio sam se 1963. godine i započeo sam se baviti atletikom, disciplina – bacanje koplja u Atletskom klubu Dinamo. Atletski klub Dinamo postao je moj sportski dom, a i danas se vodim kao njihov član – veteran, što znači da sam punih 54 godine član AK Dinamo. Izuzetno sam ponosan što sam u AK Dinamo 1972. godine u Zagrebu na seniorskom natjecanju postigao vrhunski rezultat – rekord u bacanju koplja – 79,26 m koji još dan danas nije srušen. Rekord u bacanju koplja postoji već 45 godina i nitko mu se nije niti približio.
  Nastupao sam na niz gradskih, državnih i međunarodnih natjecanja i osvajao vrhunske rezultate, osvojivši više od 200-injak medalja i pehara.
  Također, nastupao sam na tradicionalnom Hanžekovićevom memorijalu od samih početaka mojeg bavljenja atletikom gdje sam postizao odlične rezultate i osvajao prva mjesta.
  Od značajnijih rezultata postigao sam sljedeće:
  - Prvenstvo Jugoslavije – 1. mjesto – 1967. godina – 67,78 m,
  - Prvenstvo Mediterana – 1. mjesto – 1975. godina – 78,08 m,
  - Prvenstvo Balkana – 1. mjesto,
  - Državno seniorsko prvenstvo – 1. mjesto – 1972. godina – 79,26 m – REKORD koji nije nitko do danas srušio.
  - Veteransko prvenstvo u Budimpešti – 1990. godina – 3. mjesto.