BIOGRAFIJE - Damir Škaro

 • Damir Škaro
  ime i prezime: Damir Škaro
  datum rođenja: 2. studeni 1959.
  mjesto rođenja: Zagreb
  sport: boks

  dr.sc.  Damir Škaro doktor je ekonomskih znanosti, poduzetnik, hrvatski športaš i političar.  Rođen je 02. studenog 1959. godine  u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a Višu ekonomsku školu završio je u Puli 1990.
  Nakon toga diplomirao je 1994. god. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 1997. god. obranio je magistarski  rad na temu: «Primjena marketing koncepcije u politici marketing». Član je CROMAR-a (Hrvatske zajednice udruga za marketing) i autor nekoliko znanstveno-stručnih radova te sudionik više domaćih i međunarodnih simpozija.
  Početkom demokratskih promjena aktivno se uključio u društveno-politički život. Od 1991.-1996. god. predsjednik je Hrvatskog boksačkog saveza i član Vijeća hrvatskog olimpijskog odbora od osnivanja 1991. – 1998. god. te sudionik i organizator mnogih velikih sportskih priredbi u tom periodu. U ljeto 1991. god. organizira hrvatske vrhunske sportaše u Sportsku satniju koja je bila na mnogim hrvatskim bojištima. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovan je spomenicom domovinskog rata.
  Od 1995. god. zastupnik je u Zastupničkom domu Hrvatslpg Državnog Sabora, član Saborskog odbora za obitelj, mladež i šport; i odbora za predstavke i pritužbe.

  Kao sportaš  nastupio je na tri Olimpijade: (1980.god. u Moskvi – SSSR, 1984.god. u Los Angelesu – SAD i 1988. god. u Seulu – Koreja), a na dvije je bio član službene delegacije HOO-a (1992. god. Barcelona – Španjolska i 1996. god. Atlanta – SAD) te je osvajač mnogih europskih, svjetskih i olimpijskih odličja. Sportsku karijeru završio je na vrhuncu, 1988. god., odmah nakon osvajanja olimpijske medalje. O njegovoj uspješnosti svjedoči i nagrada „Franjo Bučar“ koju mu je Republika Hrvatska 2007. godine dodijelila za iznimna sportska dostignuća i doprinos razvoju sporta.

  Postavši magistar ekonomskih znanosti, Damir Škaro je 1999. godine napisao prvu znanstvenu knjigu o političkom marketingu u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Politički marketing 21. stoljeća“, nakon čega je napisao i svoju drugu knjigu “Velikani Hrvatskog sporta” – s podnaslovom “Sport i sportaši u promociji Republike Hrvatske”, zatim slijedi treća knjiga pod nazivom „Management Olimpijskih igara“.
  Uz objavu spomenutih knjiga i nekih znanstvenih radova u časopisu „Ekonomski pregled“ s međunarodnom recenzijom te sa stečenim statusom magistra ekonomskih znanosti 2002. godine na Ekonomskom fakultetu prijavljuje doktorsku disertaciju na temu „Upravljanje sustavom financiranja Olimpijskih igara“, a 2009. godine pred povjerenstvom za obranu doktorske disertacije uspješno brani svoj znanstveni rad i tako postaje doktor ekonomskih znanosti.
  Paralelno sa sportskom i političkom karijerom, Damir Škaro pokazao je svoje znanje  i u poduzetničkim vodama te danas obnaša dužnost predsjednika „Autokluba Siget“  i glavnog tajnika Hrvatskog kluba olimpijaca u čak četiri mandata.