BIOGRAFIJE - Vjekoslav Šafranić

 • Vjekoslav Šafranić
  ime i prezime: Vjekoslav Šafranić
  sport: karate, kickboxing
  status člana: Redovan - DA

  Nakon desetljetnog iskustva u karateu, silom prilika našao se u full-contactu, disciplini koja će mu do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća donijeti slavu i novac, status celebrityja, te reputaciju prve istinske zvijezde mješovitih borilačkih vještina u Jugoslaviji.

  U svijet borilačkih sportova krenuo sam kroz karate od 1966. godine. Bio sam višestruki prvak Jugoslavije, što danas vrijedi poput naslova prvaka Europe. Konkurencija je na nacionalnoj razini bila zaista strašna. U Nici sam 1976. postao svjetski prvak, a godinu prije sam osvojio naslov apsolutnog europskog prvaka.

  Vjekoslav Šafranić - intervju

  ŽIVOTOPIS:
  Gospodin Vjekoslav Šafranić rođen je u Zagrebu, 1949. godine te je svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završio u Zagrebu. Upisao je Fakultet za fizičku kulturu Sveučilište u Zagrebu gdje mu nedostaju dva ispita do završetka diplome, bio je istaknuti student koji je pokazivao darovitost u svim sportovima i angažman u svim projektima i akcijama Fakulteta.
  Aktivnim, klupskim sportom – karateom (kao sportaš) počinje se baviti sa šesnaest godina u Karate klubu Zagreb, a kasnije postaje član Karate kluba Lika i Karate kluba Vrapče gdje ostvaruje zavidne vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
  U kasnijem razdoblju života počinje se baviti profesionalno full contactom i kickboxingom za što se može napomenuti kako je bio „pionir“, prva osoba koja se počela baviti tim sportovima na tom području.
  Više puta proglašavan je najboljim borcem na mnogim turnirima u karateu. Jedan od njih, a vrijedan za spomenuti je i u Švedskoj s izuzetnom konkurencijom.
  Nastupao je za karate reprezentaciju diljem svijeta i opravdavao svoju kvalitetu osvojivši rezultate koji su označili povijest karatea, kickboxinga i full contacta.

  SLIJEDI PRIKAZ SPORTSKIH POSTIGNUĆA - SPORTSKI REZULTATI:
  o od  1971. do 1979. - Višestruki PRVAK SFRJ u teškoj i apsolutnoj kategoriji  - karate
  o 1974. Zagreb. – karate - APSOLUTNI PRVAK APSOLUTNIH PRVAKA EUROPE
  o 1976. - Nica – karate - SVJETSKI PRVAK,
  o 1982. - Hong Kong – kickboxing - SVJETSKI PRVAK,
  o od 1971. do 1979. - Reprezentativac karate reprezentacije SFRJ
  o Prvi koji je krenuo s bavljenjem full contacta na području SFRJ
  o Profesionalno nastupao u full contactu i kickboxingu – održao sveukupno 24 meča, od toga 21 pobjeda, 2 poraza i 1 nerješeni meč
  o 1985. – oprostio se od vrhunskog sporta pred punom dvoranom Doma sportova
     
  TRENERSKI RAD:
  Gospodin Vjekoslav Šafranić radio je i kao trener svih dobnih kategorija u Karate klubu Vrapče, a njegov rad polučio je iznimnim rezultatima - nastupi u Jugoslavenskoj ligi – osvajači 3. mjesta. U Karate klubu Vrapče bio je uspješan trener, ali nastupao je i kao izniman sportaš. Također svoj trenerski doprinos dao je i u Karate klubu Radnik iz Velike Gorice i Karate klubu Max iz Zagreba.
  Kroz sve navedene klubove prošlo je više od 1000 djece svih dobnih kategorija - sportaša koji su ostvarili vrhunske rezultate, a koji su bili i dio reprezentaciji Hrvatske. Bio je selektor i trener reprezentacije Hrvatske u karateu, a ostvario je iznimne rezultate (2 x pobjednici turnira Republika i pokrajina bivše Države).

  FUNKCIJE KOJE JE OBNAŠAO I KOJE OBNAŠA:
  • DANAS – PRIJE
   o Predsjednik SSGZ-a
   o Član Nadzornog odbora Hrvatskog kluba olimpijaca 
   o Vanjski stručni suradnik na Fakultetu za fizičku kulturu iz borilačkih sportova
   o Predsjednik Nadzornog odbora Sportskog saveza Grada Zagreba 
   o Predsjednik Zagrebačkog karate saveza
   o Predsjednik Kartate veterana Hrvatske 
   o Član Skupštine KK Cibona
   o Član Upravnog odbora DSVR-a
   o Član Društva sportaša veterana i rekreativaca (DSVR) 
   o Prvi predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza
   o Upravitelj Zaklade DSVR 

  PRIZNANJA:
  • o Dobitnik godišnje Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2018. godinu i dobitnik nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za 2018.
   o Dobitnik Priznanja od Saveza za Fizičku kulturu i USIZ Fizičke kulture za ostvarene uspješe rezultate u karateu
   o Primljen u kuću slavnih sportaša – Split
   o Na SRC Jarun – Velikani HRVATSKOG sporta

  SPORTSKO DRUŠTVENI RAD:
  Osim što je bio izuzetan sportaš, trener i selektor, aktivno je sudjelovao u radu sportskih organizacija/ustanova koje su radile na kontinuiranom razvoju karatea, ali i sporta uopće, a one su sljedeće:
  o Zagrebački karate saveza,
  o Hrvatski karate savez,
  o Hrvatski kickboxing savez,
  o Sportski savez grada Zagreba
  o Društvo sportaša veterana i rekreativaca,
  o Zaklada Društva sportaša veterana i rekreativaca,
  o Kineziološki fakultet Sveučilište u Zagrebu,
  o Udruga karate veterani Hrvatske

  Također, radio je i na razvoju kickboxinga kao prvi predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza.
  Kroz svoju sportsku karijeru, kao aktivni sportaš rado se odazivao i održavao razne edukativne karate seminare za stručni kadar - trenere i ostali stručni kadar iz sporta diljem svijeta (Zagreb, Berlin, San Francisko, Beč i dr.).

  Jedan je od idejnih začetnika i osnivača Društva sportaša veterana i rekreativaca koje je osnovano 2010. godine, također, osnivač je Zaklade Društva sportaša veterana i rekreativaca koja se brine o vrhunskim sportašima u potrebi gdje obnaša funkciju upravitelja Zaklade.

  DSVR