Preminuo je Tihomir Sertić, sportska legenda i otac uvaženog člana i jednog od osnivača DSVR-a Hrvoja Sertića

  • Preminuo je Tihomir Sertić, sportska legenda i otac uvaženog člana i jednog od osnivača DSVR-a Hrvoja Sertića
    23. lipanj 2022

    Poštovani članovi DSVR-a s tugom javljamo kako je preminuo Tihomir Sertić, otac uvaženog člana i jednog od osnivača DSVR-a Hrvoja Sertića.
    Tihomir Sertić bio je legenda hrvatskog streljaštva, reprezentativac bivše države i Hrvatske, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza u dva mandata, predsjednik predsjedništva Skijaškog saveza Jugoslavije te osoba na rukovodećim funkcijama u sustavu sporta Republike Hrvatske. Svoje je znanje i iskustvo nesebično dijelio s drugima na ponos i u svrhu razvoja šire sportske zajednice. Bio je izniman sportaš i sportski dužnosnik iza kojeg je ostala karijera s pomalo nevjerojatnih 70 godina neprekidnog natjecateljskog staža u streljaštvu te kontinuiranog rada u sportu kako na gradskoj tako i na nacionalnoj razini.
    Veliko mu hvala sportskom djelovanju i doprinosu koji je ostavio hrvatskom sportu.

    Obitelji Sertić i prijateljima želimo najdublju sućut u ovim tužnim i i bolnim trenucima.
    DSVR

    In memoriam
    Tihomir Sertić
    (1931. – 2022.)
    Tihomir Sertić doživio je nešto što se vrlo rijetko događa. Normalno je ručao, otišao na popodnevni počinak i – više se nije probudio. Vjerujem da bi svatko od nas poželio upravo takvu smrt. Bez boli, bez patetitke koja uglavnom prati posljednje trenutke, bez opterećenja bliže mu okoline, napose odanih mu sinova. Doživio je duboku starost pri zdravoj pameti, što je još jedna blagodat koja nije uobičajena. Dobri poznavatelji života i njegova djelovanja složit će se da je takvu smrt i zaslužio.
    Život Tihomira Sertića mogao bi se podijeliti na dva područja: stručni i sportski.
    Zadržimo se na prvom, onom stručnom. Mnogi marketinški stručnjaci (osobito starije škole) s pravom će se prisjetiti njegovih nastojanja oko afirmacije i stabilizacije uloge ekonomskih propagandista, gdje je odigrao veliku ulogu. Prisjetit će se i njegovih stručnih kampanja, kojima je pomicao granice i unosio elemente suvremenog poslovnog komuniciranja.
    Još tijekom studija predavao je na Školi za rukovodeće kadrove u Zagrebu o odnosima s javnošću, a kasnije na Višoj školi za turizam i ugostiteljstvo u Opatiji. Profesionalnu karijeru započeo je u OZEHA 1954. gdje su u to vrijeme radili i djelovali najistaknutiji stručnjaci za oglašavanje. Bard struke Dušan Mrvoš, zatim Josip Sudar i Čedomil Dinter, kasnije sveučilišni profesori, te Mihovil Skobe i Marijan Serdarušić. U OZEHA je 1956. godine osnovan Odjel za istraživanje tržišta kojeg je vodio jedan od osnivača HOZ-a, Branko Vrkljan, a Tihomir Sertić aktivno je surađivao u nabavi i realizaciji prvog istraživačkog projekta.
    Zajedno s Mrvošem i Skobeom aktivno je radio na organizaciji osnivačke skupštine HOZ-a, a zahtjev nadležnom tijelu za osnivanje HOZ-a, tada pod imenom Udruženje ekonomskih propagandista SR Hrvatske, predan je 19. kolovoza 1958. Jedan je od glavnih osnivača Hrvatskog oglasnog zbora, ujedno i njegov dugogodišnji predsjednik. Bio je, što mu posebno treba pripisati u zasluge, inicijator osnivanja takvih udruženja u ostalim republikama Jugoslavije.
    Po povratku s odsluženja vojnoga roka zapošljava se u Interpubliku, gdje kao savjetnik radi od 1959. do 1963. Od ožujka 1961. godine HOZ počinje izdavati službeno glasilo Ideje, a Tihomir Sertić bio je dugogodišnji urednik i glavni urednik.
    U Interpubliku je vodio promidžbu Europskog prvenstva u atletici (1962.) i u gimnastici (1963.). U tada važnom i popularnom mediju KINO, prvi je pokrenuo prikazivanje propagandnih filmova uz prikazivanje nastavnih filmova, poznate produkcije nastavnih filmova „Filmoteka 16“ tijekom 1971. godine. 1972. bio je organizator i pokretač Interpublikove TV minute na Zagrebačkoj televiziji, a osnovao je i prvu manekensku školu.
    Poslije Interpublika zapošljava se u Zadružnoj štampi gdje vodi izdavačku djelatnost, a radi i kao savjetnik. Za sportsko društvo Mladost inicirao je preko Filmoteke vanjsko oglašavanje na tramvajskim vozilima u Zagrebu. Od 1969. radi kao direktor Centra za informacije i publicitet, a 1972. godine osnovao je poduzeće Ideje, kojem je bio direktor do umirovljenja 1992.
    Poduzeće Ideje je od 1976. izdavač časopisa SUPERMARKET, kasnije nazvan SUVREMENA TRGOVINA, kojeg je Tihomir Sertić pokrenuo zajedno sa suradnicima Marijanom Serdarušićem, Antom Batarelom i Krešimirom Džebom.
    Dvomjesečni časopis SUVREMENA TRGOVINA, kojem je Tihomir Sertić bio glavni urednik izlazi kontinuirano od 1976., već 46 godina, i okuplja jaku ekipu suradnika i urednika, među kojima su istaknuti profesori, ekonomisti i stručnjaci za marketing i oglašavanje.
    U okviru časopisa ponikla je ideja o stvaranju najvećega okupljanja trgovinskih radnika, MAGROS, (koji još i danas predstavlja središnji događaj struke), a inicijator je i izdavanja Male biblioteke, koja je u mnogome pomogla boljem sagledavanju uloge trgovine u ukupnom gospodarskom životu.
    Kada je riječ o sportskom djelovanju Tihomira Sertića valja spomenuti da je sportaš s vjerojatno najdužim neprekidnim natjecateljskim stažem u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i puno šire, nevjerojatnih 70 godina.
    U tom razdoblju aktivni je reprezentativac bivše države u disciplinama i puške i pištolja, višestruki državni i republički rekorder, sudionik brojnih natjecanja i osvajač niza odličja koja je teško sve i pobrojiti.
    Streljački klub Medveščak pod njegovim je vodstvom postao najtrofejniji klub u veteranskim disciplinama na državnim prvenstvima, a Otvoreni turnir veterana SK Medveščak, kojega je osnivač, još uvijek uspješno djeluje.
    Sportski mu je život bio bogat i vrlo uspješan. 1946. godine učlanjuje se u sportsku streljačku sekciju SD „Dinamo“. Prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske imao je 1947. na susretu Slovenije i Hrvatske u Celju sa samo 16 godina (kao junior malokalibarskom puškom). 1948. godine postao je prvak Hrvatske u gađanju MK puškom trostav za juniore (Zagreb), te prvak Jugoslavije u istoj disciplini (Kragujevac).
    Prvi je pobjednik Prvenstva zagrebačkih srednjih škola. 1949., s nepunih 18 godina, bio je najmlađi član reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom Prvenstvu u Buenos Airesu gdje momčad osvaja drugo mjesto na svijetu velikokalibarskom puškom na 300 metara. Od tada je član reprezentacije Jugoslavije u više disciplina. 1950. postavlja Jugoslavenski rekord na streljani pokraj Beograda M.K.
    Na prvom Prvenstvu Hrvatske 1951. osvojio je dva naslova juniorskog prvaka: vojnička puška trostav 3×20 metaka i 10 metaka ležeći. 1952. na Svjetskom Prvenstvu u Oslu najbolje je plasirani član reprezentacije s osvojenim 9. mjestom, a kao član reprezentacije Jugoslavije postavlja novi ekipni državni rekord. 1952. godine počeo je gađati švicarskom vojničkom puškom, te je na jednom izlučnom natjecanju postavio novi državni rekord od 175 kurgova, što je tada bilo za 3 kruga bolje od svjetskog rekorda u disciplini puška velikog kalibra na 300 metara.
    Godine 1952. proglašen je za najboljeg sportaša Jugoslavije u mjesecu svibnju, a 1954. uz ime Tihomira Sertića vezano je u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji 8 državnih rekorda (Jugoslavije). Od 1970. više je puta član reprezentacije Jugoslavije u disciplini gađanja pištoljem brza paljba i kao član momčadi SD Zagreb 1786 koja je od 1974. do 1987. bila ekipni prvak Jugoslavije 9 puta. 1972. godine u Ljubljani, drugim mjestom na prvenstvu države, postaje članom reprezentacije u gađanju pištoljem MK brzo gađanje, a 1982. u gađanju MK pištoljem brzo gađanje (tadašnje silhouete). Na Prvenstvu Jugoslavije održanom u Zagrebu osvojio je ponovno 2. mjesto. Zadnji nastup za reprezentaciju Jugoslavije u gađanju pištoljem imao je 1987. godine u Podgorici.
    Osnivač je i prvi tajnik Streličarskog kluba Zagreb.
    Od 1995. pa do danas nastupa kao veteran i do danas je više puta pojedinačno i momčadski prvak Hrvatske u gađanju pištoljem velikog kalibra, a 2007. osvaja prvenstvo Zagrebačke Županije i grada Zagreba velikokalibarskom puškom (7,9) u seniorskoj otvorenoj kategoriji.
    Osim streljaštvom Tihomir Sertić bavio se i skijaškim trčanjem, pa je nekoliko puta bio prvak Sveučilišta u Zagrebu (na 18 km) i član studentske reprezentacije Jugoslavije. Tih je studentskih godina bio i predsjednik sportskog odbora Zagrebačkog Sveučilišta, a kada počinje raditi, aktivno djeluje u radničkim sportskim igrama uz poznatog novinara Hrvoja Macanovića.
    Od 1960. pa do 1970. predsjednik je Skijaškog saveza Zagreba. Predsjednik je Skijaškog saveza Hrvatske od 1975. do 1981., a član predsjedništva Skijaškog saveza Jugoslavije od 1982. – 1985., da bi postao Predsjednik skijaškog saveza Jugoslavije 1983. pred Zimske Olimpijske igre u Sarajevu.
    Od 1991. do 1995. bio je Predsjednik Zagrebačkog streljačkog saveza, a 1991. i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog streljačkog kupa u Zagrebu.
    Predsjednik je streljačkog kluba Medveščak od 1995. godine do danas, predsjednik je komisije za izdavaštvo i informiranje Streljačkog saveza Hrvatske i urednik časopisa „Streljaštvo“ već više od 15 godina.
    Sumirajmo: Bio je neslužbeni svjetski rekorder; višestruki rekorder Hrvatske i Jugoslavije u više disciplina u streljaštvu; reprezentativac Jugoslavije u streljaštvu u više disciplina puškom, a pištoljem u disciplini brzog gađanja; vrstan i vrlo učinkovit sportski djelatnik, obavljajući funkcije tajnika i predsjednika saveza od gradske do državne razine. Bio je organizator velikih međunarodnih sportskih priredbi u četiri sporta – streljaštvo, sportska gimnastika, atletika i mačevanje.
    Njegov doprinos sportu općenito, a posebice streljačkom sportu kroz aktivno natjecanje, pomoć djelovanju streljačkih društava, savjetovanje mladim sportašima i nastojanju da se što bolje i kvalitetnije promovira streljaštvo u svim svojim segmentima, trajan je i nezamjenjiv. Izniman doprinos, često neshvaćen i možda nedovoljno cijenjen trud, Tihomir Sertić nikada nije zatomio svoju ljubav prema domovini, dragovoljac je Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata 1990. – 92.
    Smrću Tihomira Sertića Hrvatska gubi velikog entuzijastu, kako na stručnom, tako i na sportskom području. Svoj cijeli život posvetio je tim djelatnostima i vrlo uspješno kormilario kroz ponekad i nepovoljne prilike za struku i sport. Za ta svoja nastojanja zaslužuje veliku zahvalu i poštovanje.
    Počivao u miru!