• Na treću obljetnicu Šurbekove smrti sportaši traže bolji odnos prema njegovoj ostavštini
    12. srpanj 2021

Izaslanstvo Društva sportaša veterana i rekreativaca položit će u četvrtak 15. srpnja u 10.30 sati cvijeće na grob Dragutina Šurbeka u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Obilježit će se tako treća godišnjica smrti najboljeg hrvatskog stolnotenisača svih vremena, jednog od najboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća i osnivača DSVR-a.

Brojke i rezultati koji svjedoče o Šurbekovoj sportskoj veličini svima su dobro poznati. Na europskim i svjetskim prvenstvima osvojio je nevjerojatne 32 medalje, bio je prvak Europe, dva puta treći na svijetu, europski i svjetski prvak u igri parova, pobjednik brojnih turnira širom svijeta i jedan od sportaša kojeg su najviše cijenili u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta – Kini.

Šurbek je prema vlastitom svjedočanstvu u Kini bio čak 37 puta jer je želio znati sve o svojim najvećim suparnicima. U to vrijeme je oko 100 milijuna Kineza igralo stolni tenis i treniralo pet sati dnevno, pa je znao da i sam mora trenirati najmanje pet sati da bude kao oni ili bolji od njih. Takva je bila Šurbina sportska filozofija.

Društvo sportaša veterana i rekreativaca podsjeća da brojni vrhunski sportaši u Hrvatskoj imaju spomenike, ulice, trgove i muzeje te javna obilježavanja njihovih važnih životnih obljetnica. Dragutin Šurbek, usprkos svojoj sportskoj veličini golemim zaslugama za sportsku promociju Hrvatske, još uvijek nema ništa od toga.

Društvo sportaša veterana i rekreativaca želi to promijeniti. Šurbek zaslužuje ime ulice u rodnom mu Zagrebu, zaslužuje svoj kutak u Hrvatskom športskom muzeju ili čak vlastiti muzej, zaslužuje da se obilježavaju njegove obljetnice, da se o njemu pišu knjige i snimaju filmovi.

I na treću obljetnicu Šurbekove smrti apeliramo na sve one koji o tome odlučuju, kao i na one koji na to mogu utjecati, da ne dozvole da ime i djelo jednog od naših istinskih sportskih velikana prekrije zaborav. (DSVR)