Paškvalin: Sportska borilišta nisu mjesta zabave i provoda

  • Paškvalin: Sportska borilišta nisu mjesta zabave i provoda
    07. prosinac 2020

    Virus COVID-19 velika je prijetnja čovječanstvu, koja naročito ugrožava one kojima je imunitet iz raznih razloga smanjen i sve dok cjepivo ne bude svima dostupno COVID-19 će u velikoj mjeri utjecati na naše živote. No, i tjelesna aktivnost – koju jedan dio populacije upražnjava kroz sport i rekreaciju – “cjepivo” je koje svi zdravstveni stručnjaci preporučuju za kvalitetno očuvanje imunološkog sustava u organizmu.

    Uspješnost tog “cjepiva” mjerljiva je u državama kroz njihove zdravstvene bilance. Postoje jasni podaci koji ukazuju kakve pozitivne zdravstvene rezultate imaju zemlje kod čijih građana postoji svijest o važnosti tjelesne aktivnosti po njihovo zdravlje. Osim toga, svakog dana slušamo izjave eminentnih psihijatara i psihologa o mentalnim posljedicama koje je donijelo “novo normalno” i što sve možemo očekivati u nadolazećem vremenu.

    U tom smislu sportaši i rekreativci su uzoran i vrlo discipliniran dio populacije jer njima su tjelesna aktivnost i sport način života. Zdravog života. Oni bi, stoga, morali biti primjer kako se u ova teška vremena pandemije može održati tjelesna i mentalna stabilnost. Njima bi, uvažavajući sve epidemiološke mjere i u suradnji s ljudima koji svakodnevno operativno rade u sportu, trebalo omogućiti normalno treniranje u njihovim sportskim objektima.

    Uloga sporta nam je sada bitnija nego ikada. Zahvaljujući sportu prepoznatljivi smo u svijetu, u zadnje vrijeme puno govorimo i o njegovim gospodarskim efektima mjerljivima kroz udio u BDP-u, kao i to da u sport treba više ulagati. Pa, zašto onda ne koristimo njegovu ulogu u poboljšanju zdravlja nacije? Zašto omogućavanjem normalne sportske aktivnosti ne preveniramo posljedice koje će iza sebe ostaviti pandemija koronavirusa? Zašto nam sportska infrastruktura zjapi prazna?

    Kineziolozi, treneri i medicinska struka u sustavu sporta školovani su i razumni ljudi koji s epidemiolozima mogu pronaći zajednički jezik i omogućiti nastavak sportske aktivnosti u Hrvatskoj. Dvorane i sportska borilišta nisu mjesta zabave i provoda, već mjesta rada, reda i discipline.

    Sportašima ne trebaju redari i inspekcije koje će kontrolirati provođenja dogovorenih mjera jer upravo su disciplina i samodisciplina ono zbog čega i jesu toliko uspješni na borilištima širom svijeta. Vjerujte našim sportašima sada, kao i onda kada ih slavite!

    Tomislav Paškvalin 
    predsjednik stalnog radnog tijela Lice i naličje vrhunskog sporta pri Društvu sportaša veterana i rekreativaca