HOO i HZJZ održali okrugli stol "Covid-19 i sport", uz sudjelovanje eminentnih liječnika i sportaša

  • HOO i HZJZ održali okrugli stol
    19. lipanj 2020

    Izvor: www.hoo.hr
    Zagreb, 18. lipnja 2020. - U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) okupila je u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu eminentne hrvatske stručnjake, sportaše i trenere na okruglom stolu pod nazivom COVID-19 i SPORT.
     
    O posljedicama pandemije korona virusa za hrvatski sport, ali i aspektima mogućeg drugog vala njezina širenja pred šezdesetak nazočnih govorili su ravnatelj HZJZ-a doc. dr. Krunoslav Capak i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza dr. Dragan Primorac. U ulozi domaćina bili su čelnik HOO-a dr. Zlatko Mateša i predsjednik HOO-ove Zdravstvene komisije dr. Miran Martinac, koji su u pozdravnoj riječi istaknuli da je HOO među prvima u Europi odaslao sportašima preporuke i mjere za ponašanje tijekom koronavirusne pandemije, apostrofirajući pritom zasluge HOO-ove voditeljice zdravstvene skrbi o sportašima mr. Mimi Vurdelje.
    Iskustva o održavanju forme u karantenskim uvjetima s nazočnima su podijelili i vrhunski sportaši, poput Sandre Perković, Damira Martina, Tina Srbića i Filipa Hrgovića, a brojni predstavnici medija mogli su to saznati i od braće Sinković, Josipa Glasnovića i stolnoteniskog terceta koji u vlasništvu ima (zasad) jedinu momčadsku olimpijsku normu za Tokio - Andreja Gaćine, Tomislava Pucara i Frane Tomislava Kojića. Naravno, medijima je bilo zanimljivo na istu temu čuti i trenere većine spomenutih sportaša: Edisa Elkasevića, Srećka Šuka, Nikolu Bralića, Nevena Karkovića…
    Uz konstataciju sportaša da im nije bilo lako "prebroditi" karantenu, te da su, unatoč odgodi OI za 2021. godinu, sasvim solidno iskoristili liberalizaciju kriznih mjera, glavna poruka skupa sugerira im nastavak trenažnog procesa uz stalni oprez, odnosno daljnje pridržavanje mjera i preporuka. Prema riječima doc. dr. Capka u kontekstu mogućeg „drugog vala“ pandemije, mjere je trebalo popustiti, ali to ne znači da se možemo skroz opustiti, posebno ne, osvrnemo li se na aktualno stanje u državama iz bliskog okruženja.
     
    Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak na kraju je skupa u Westinu unio novu „dozu“ optimizma za krizom pogođeni nacionalni sport, najavivši kako će u sredstvima EU-potpore za sanaciju posljedica pandemije korona virusa u RH, i područje sporta dobiti značajan tretman. (hoo/vk)