• KICK OFF MEETING ACTIVE IN SPORT AGAIN! - Bivši vrhunski sportaši žele aktivniju ulogu u društvu
    09. ožujak 2020

U Zagrebu je održan Kick-off meeting i promocija projekta „Active in Sport Again!”, čiji je nositelj Društvo sportaša veterana i rekreativaca s partnerima iz Slovenije i Bugarske – Športnom zvezom Ajdovščina i Bulgarian sports development association.

Projekt je s 53.250 eura sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus +, a cilj mu je poticanje socijalne uključenosti bivših vrhunskih sportaša organiziranjem neformalnih edukativnih radionica i rekreativnih sportskih aktivnosti kako bi se podržala njihova ponovna aktivnost u sportu i svakodnevnom životu.

Projekt je predstavila predsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca, Klaudija Bubalo:

Društvo sportaša veterana i rekreativaca osnovano je da bismo podijelili naša sportska iskustva i zajedničkim stavovima promicali sve ono što smo tijekom svojih sportskih karijera ostvarili. U društvu imamo preko 300 europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Javljanje na poziv Europske komisije rezultat je naše želje da preko europskog projekta našu aktivnost proširimo preko granica Hrvatske, a krajnji cilj projekta je uključivanje sportaša nakon sportske karijere u sportske i društvene aktivnosti u realnom vremenu.”

Više o ciljevima projekta „Active in Sport Again!” govorila je Marija Anzulović, članica Upravnog odbora DSVR-a

Kad smo krenuli u izradu ovog projekta vodili smo prije svega računa o vrhunskim sportašima, pa smo za cilj postavili njihovo involviranje u sustav sporta kroz organiziranje edukativnih radionica i kroz razne rekreativne aktivnosti. Pritom smo si zadali i neke specifične ciljeve a to su podizanje svijesti u društvu o važnosti uključivanja sportaša u sustav sporta i podizanje svijesti o važnosti organiziranja rekreativnih aktivnosti za bivše sportaše, kako bi se podigle njihove psihofizičke sposobnosti. Sve to uz prikupljanje iskustava iz svih najvažnijih institucija kako bi se napravio priručnik za aktivno uključivanje vrhunskih sportaša ponovno u sport, odnosno u rekreacijski sport.”

Član Upravnog odbora DSVR-a Alojzije Janković kao jedan od ciljeva projekta vidi i veći broj vrhunskih sportaša na upravljačkim funkcijama u sportu:

Moramo obuhvati sve dobre prakse u sportu jer članovi ovog društva imaju veliko iskustvo, ne samo kao natjecatelji, nego i na upravljačkim funkcijama u sportu, čega ćemo se posebno dotaknuti. Smatramo da to naše znanje možemo usmjeriti i drugima. Htjeli bismo naše iskustvo u upravljanju sportom – a naši članovi su bili ili jesu i glavni tajnici sportskih saveza, doministri, treneri, sportski radnici - uz pomoć naših partnera iz Slovenije i Bugarske staviti na papir i napraviti priručnik koji će biti koristan svima koji se žele uključiti u sustav sporta.”

I predsjednik SRT-a Lice i naličje vrhunskog sporta Tomislav Paškvalin smatra da su bivši vrhunski sportaši premalo zastupljeni u sportskom i javnom životu općenito:

Socijalizacija vrhunskih sportaša i njihovo uključivanje u život nakon aktivne sportske karijere je ozbiljan problem. Stalno nosimo sportski rezultat sa sobom, no kad se nakon toga treba uključiti u normalan život mnogi se sportaši osjete nepripremljeni za upravljačke i slične funkcije. Mi kroz ovaj projekt, zajedno s našim partnerima iz Slovenije i Bugarske, želimo doći do nekih novih znanja i saznanja te ih objaviti priručniku koji bi trebao olakšati preuzimanje upravljačkih funkcija u sportu generacijama koje dolaze.”

Na jednoj takvoj funkciji trenutno je bivši kuglački reprezentativac Nikola Dragaš, sada predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba:

Sportski savez Grada Zagreba ovu akciju podržava ne samo materijalno nego i stručnom pomoći u okviru naših mogućnosti. Društvo sportaša veterana i rekreativaca sve više prihvaća naše razne akcije i vjerujem da ćemo i dalje tako nastaviti surađivati.”

Projekt „Active in Sport Again!” u narednih će se 18 mjeseci provoditi u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.