U 86. godini u Zagrebu preminuo trostruki olimpijac Ivan Čaklec

  • U 86. godini u Zagrebu preminuo trostruki olimpijac Ivan Čaklec
    30. ožujak 2018

    U Zagrebu je 30. ožujka 2018. u 86. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo trostruki hrvatski olimpijac, trener i profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gimnastičar Ivan Čaklec.
    Profesor Čaklec rođen je 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu. Bio je član Gimnastičkog kluba Zagreb. Čak tri puta je sudjelovao na olimpijskim igrama, prvi puta nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju u višeboju, sljedeće Olimpijske igre na kojima je nastupio pokojni Čaklec bile su 1960. godine u Rimu, gdje je također nastupio u višeboju te posljednje igre na kojima je Ivan Čaklec nastupio bile su 1964. godine u Tokiju. Iako nije osvojio medalju na olimpijskim igrama, sama činjenica da je tri puta nastupio na njima dovoljno govori o njemu kao gimnastičaru, zasigurno jednom od najboljih u povijesti tog sporta, kako u Hrvatskoj, tako i mnogo šire.
    Svoj najveći sportski uspjeh Ivan Čaklec postigao je na Europskom prvenstvu 1957. godine u Parizu, gdje je osvojio brončanu medalju na konju s hvataljkama. Bilo je to prvo pojedinačno europsko odličje za hrvatsku gimnastiku. Nakon toga, Čaklec je osvojio i srebrnu medalju na Mediteranskim igrama, 1963. godine u Napulju. Po završetku karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje se nakon diplome i zaposlio kao redoviti profesor. Napisao je u suautorstvu i dva znanstvena rada. Posebno je potrebno istaknuti da je dugo godina radio kao trener, odgojivši brojne sportaše.
    Otišao je olimpijac, osvajač prve hrvatske medalje na Europskom prvenstvu, trener, pedagog, znanstvenik, ukratko rečeno - otišao je veliki čovjek Ivan Čaklec, ikona hrvatske gimnastike.

    Sućut njegovoj obitelji izražavaju svi članovi Društva sportaša veterana i rekreativaca.