• Predsjednica DSVR Marija Anzulović i članica UO HKO sudjelovala je na radionici o socijalnopravnom statusu sportaša u olimpijskim sportovima
    21. studeni 2023

U utorak, 21.11. o. g. predsjednica DSVR Marija Anzulović i članica UO HKO sudjelovala je na radionici o socijalnopravnom statusu sportaša u olimpijskim sportovima na poziv su-voditelja Erasmus + projekta „SOPROS“ Vanje Smokvine. Radionica se održala u prostorijama Hrvatskog odbojkaškog saveza. Predmetni projekt bavi se analizama i prijedlozima unaprjeđenja socijalnopravnog statusa sportaša u olimpijskim sportovima (isti projekt je nastavak uspješno završenog Erasmus + sport projekta EMPLOYS.

Vanja Smokvina naglasio je kako je radionica namijenjena dionicima iz sustava sporta gradske i nacionalne razine, a u cilju razrade modela i budućih ishoda boljeg reguliranja socijalnopravnog statusa sportaša u olimpijskim sportovima u RH, ali i u EU. Osim u Hrvatskoj, radionice su održane ili će se održati i u Njemačkoj, Portugalu, UK-u i Poljskoj.
    Radionica koja je okupila eminentana imena iz sustava sporta gradske i nacionalne razine bila je namijenjena predstavnicima iz sljedećih udruga i institucija:
    - Ministarstva turizma i sporta RH
    - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
    - Ministarstva obrane RH
    - Ministarstva unutarnjih poslova RH
    - Hrvatski olimpijski odbor
    - Hrvatski klub olimpijaca
    - Sportski savez Grada Zagreba
    - Nacionalni sportski savezi

Predsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca Marija Anzulović (članica Upravnog odbora Hrvatskog kluba olimpijaca i predsjednica Zaklade DSVR) osvrnula se na predmetnu temu te je ukratko informirala sve sudionike skupa kako je DSVR nositelj EU projekta „Active in Sport Again“ (2020. - 2021) izradilo "Analizu  o društveno-ekonomskom statusu bivših vrhunskih sportaša“, a u kojoj se govorilo o stupnju obrazovanja bivših vrhunskih sportaša te o socijalnopravnom statusu istih nakon sportske karijere i „Analizu o društveno – ekonomsko - zdravstvenom statusu sadašnjih i bivših vrhunskih sportaša RH“ u suradnji sa Zakladom DSVR koja brine o potrebitim bivšim vrhunskim sportašima, a u kojoj je također, jedno od pitanja bilo stupanj obrazovanja sportaša o kojem kasnije i ovisi socijalnopravni i ekonomski status sportaša. Marija Anzulović postavila je pitanje koliki je broj - postotak zaposlenim sportaša s odgovarajućim stupnjem obrazovanja u krovnim sportskim udrugama, u kojima bi svojim znanjem, ali i iskustvom isti mogli doprinijeti.
    Naglasila je kako predmetne Analize - DSVR mogu biti dio konstruktivne rasprave i prijedloga na navedenu tematiku.