Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 07. listopada

  • Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 07. listopada
    07. listopad 2021

    Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke  - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 07. listopada.
    Članovi DSVR-a sudjelovali su u hvalevrijednoj akciji pod geslom Oborite vlastiti rekord dobrote, a sve kako bi promovirali prevenciju raka dojke.
    Olimpijci i vrhunske sportašice i sportaši te osobe iz javnoga života - Marija Anzulović (članica UO DSVR), Klaudija Bubalo (predsjednica DSVR), Dubravko Šimenc (član DSVR), Klara Perić, Dora Kalaus, Vesna Jelić, Nikola Pokrivač, Nela Kocsis, Ana Vilenica, Ana Rucner, Marijana Perinić, Josipa Pavičić, Tena Gajski, Mario Petreković i Mario Valentić - okupili su se na atletskom stadionu Mladost pozivajući sve da se uključe u kampanju Darujmo ružičasti život i tako sruše vlastiti rekord dobrote.

    Više o raku dojke, simptomima te prevenciji možete pogledati niže:

    Što je rak dojke?
    Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

    Tko može dobiti rak dojke?
    Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene pogotovo, u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.

    Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?
    Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12-te godine života, menopauza nakon 50-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke. Povećani rizik za rak dojke vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju.
    Je li rak dojke nasljedan?
    5-10% svih karcinoma dojke su nasljedni, a jedan dio njih je nosilac genske mutacije. Najčešće prepoznate genske mutacije su BRCA1 i BRCA 2. procjenjuje se da imaju životni rizik između 45 i 87% za razvoj raka dojke.

    Što je samopregled dojki?
    Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled 5-10 dana od početka mjesečnice, a ako žena nema više mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti. Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje ili udubljenje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci. Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se treba obratiti liječniku.

    Što je mamografija i kada ju treba napraviti?
    Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice. Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližnjih srodnika, preporučuje se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda jednom godišnje.