ON-LINE INTERAKTIVNA RADIONICA, TEMA: Sportske organizacije i suportivno vodstvo u doba korone

  • ON-LINE INTERAKTIVNA RADIONICA, TEMA: Sportske organizacije i suportivno vodstvo u doba korone
    08. siječanj 2021

    Članovi DSVR-a, stručna tajnica DSVR Eleonora Kovač, kolegice i kolege iz sportskih organizacija na nacionalnoj razini sudjelovali su na on - line interaktivnoj radionici u organizaciji Sekcije za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja Hrvatskog psihološkog društva pod nazivom Sportske organizacije i suportivno vodstvo u doba korone, a sve kako bi razmijenili mišljenja i iskustva vezano za novonastalu situaciju pod nazivom novo-normalno funkcioniranje u sustavu sporta, sportskoj rekreaciji te svemu što obuhvaća bilo koji oblik tjelesnog vježbanja i to za sve dobne skupine. Gotovo jednoglasno smo se složili kako "novo-normalno" je u stvari nenormalno! Upravljačke strukture u sportskim organizacijama u sustavu sporta svakako bi trebale apelirati na Ministarstvo turizma i sporta, a kako bi se nadležni resor za sport više zauzeo za uspostavljanje novog normalnijeg i zdravijeg modela funkcioniranja sustava sporta u skladu sa zajedničkim smjernicama Ministarstva turizma i sporta i Nacionalnog stožera RH te u suradnji sa strukom - Nacionalnim/gradskim sportskim savezima. Potrebno je hitno uspostaviti model funkcioniranja sustava sporta ZA SVE sportove (sagledati ih pojedinačno), tjelesne aktivnosti i dobne kategorije (ne samo za kategorizirane sportaše).
    Svakom sportu treba pristupiti pojedinačno kako bi se na što kvalitetniji način omogućio nastavak trenažnih procesa, natjecanja i unaprjeđenja rada sportskih djelatnika, trenera i svih dionika u sportu!

    Prijedlog: Izrada smjernica koje će rezultirati boljem modelu funkcioniranja hrvatskog sporta - HITNA KOMUNIKACIJA: Ministarstvo turizma i sporta + Nacionalni/gradski sportski savezi + Nacionalni stožer RH + NZJZ = SPORT

    INFO: Sportski su psiholozi održali 13 besplatnih on-line radionica za 390 sportskih trenera iz 38 sportova kao i trenera fitnesa i rekreacije na temu Kako biti trener u doba korone?. Tijekom radionica s hrvatskim trenerima primijetili su zabrinjavajuće stanje na terenu. Oni su frustrirani, anksiozni, zbunjeni, osjećaju se bespomoćno, omalovaženo, zanemareno i bez prave podrške nadležnih saveza i sportskih institucija koje vode sustav hrvatskog sporta. Treneri izvještavaju o negativnim psihološkim simptomima, osjećaju se demotivirano jer velik broj njih nema prave informacije o tome što se događa u njihovim sportovima i što se na višim razinama poduzima s ciljem zaštite sporta, sportaša i sportskih stručnjaka, što je posljedica nedostatka ili nedovoljno kvalitetne vertikalne komunikacije sportskih djelatnika i nadležnih struktura.
    ???? Uz pomoć licenciranih sportskih psihologa on-line interaktivne radionice mogu osnažiti i unaprijediti vertikalnu komunikaciju od viših prema nižim strukturama u sustavu sporta i obrnuto te unaprjediti vještine koje su  potrebne za aktivno suočavanje s  novonastalom situacijom.

    Hvala sportskim psiholozima Vedrani Radić Brajnov, prof.psih. i Nataši Stefanovski, prof.psih. koje su nas vodile kroz radionicu!
    DSVR.