ODRŽAN JE OKRUGLI STOL NA TEMU - KAKO IZGLEDA SPORT U KOJEM SU ŽEME GLAVNE?

• ODRŽAN JE OKRUGLI STOL NA TEMU - KAKO IZGLEDA SPORT U KOJEM SU ŽEME GLAVNE?
    05. ožujak 2024

U prostorijama Društva sportaša veterana i rekreativaca održan je Okrugli stol na temu „Kako izgleda sport u kojem su žene glavne?“
    Predsjednica DSVR-a Marija Anzulović pozdravila je sve prisutne, drage uzvanice, sportske prijatelje iz sustava sporta gradske i nacionalne razine te je predala riječ Antoniji Dujmović, moderatorici okruglog stola, a koja je prošle godine bila na mjestu sudionica ovogodišnjeg. Antonija Dujmović najavila je eminentna imena okruglog stola te ispričala kratku priču o svakoj uvaženoj sudionici: Romani Eibl, istaknutoj novinarki i urednici, Cviti Gregov, izv. profesorici na Kineziološkom fakultetu Sveučilište u Zagrebu, Ivi Olivari, team menadžerici hrvatske A reprezentacije, Ladi Rojc, FIFA instruktorici, Senni Ušić Jogunica, bivšoj vrhunskoj odbojkašici i Mimi Vurdelji, voditeljici Odjela nutricionizma i zdravstvene skrbi vrhunskih sportaša u HOO-u te najavila temu okruglog stola.
    Sudionice okruglog stola svoje su znanje i iskustvo nesebično podijelile sa širom publikom koja je uživala gotovo 90 minuta u životnim pričama „glavnih“ žena u njihovim poslovnim segmentima u sustavu sporta, a u kojima je bilo i uspona i padova, ali prije svega i uvijek hrabrosti, dosljednosti samima sebi, ustrajnosti prema cilju i konačnici rezultatu. To su žene s velikim znanjem i kontinuiranim ulaganjem u sebe s vizijom u budućnost te ljubavi prema poslu koji rade gotovo 24 sata na dan.
    Hvalevrijednim odgovorima približile su nam na slikovit način kako su išle i kako još uvijek idu kroz život u kojem ostvaruju rezultate, a neka od pitanja na koja smo dobili odgovore su sljedeća:
    MIMI VURDELJA
    Mimi Vurdelja, žena enciklopedija znanja, upoznala nas je kako je to biti dostupna hrvatskim sportašima 24 sata dnevno? Postoji li neka značajna razlika u pristupu prehrani i suplementaciji sportašica u odnosu na sportaše?
    CVITA GREGOV
    Izvanredna profesorica na Kineziološkom fakultetu upoznala nas je s detaljima međunarodnog projekta We_care, a čiji je cilj bio pokretanje Nacionalnog centra za razvoj i skrb o sportašima te koji su koraci u ostvarenju tog cilja, a kako je bila kondicijska trenerica (u reprezentacijama) u ženskoj košarci, nogometu, odbojci... upoznala nas je s bogatim iskustvom iz tog razdoblja.
    LADA ROJC
    Istaknuta FIFA instruktorica odgovorila je ističu li se dovoljno zasluge nogometnih sutkinja i instruktorica suđenja koje predstavljaju Hrvatsku na velikim događajima?
    Lada Rojc stručnjakinja je za VAR suđenja, s bogatim iskustvom s najvećih natjecanja te nam je odgovorila je li kolege ili mediji traže njezino stručno mišljenje?
    IVA OLIVARI
    Iva Olivari jedna je od rijetkih žena koje je neki moćni muški kolektiv prihvatio kao ravnopravnu – „jednu od nas“. U čemu je „kvaka“? Kako je ženski nogomet u silnom uzletu Iva Olivari odgovorila je hoće li to doprinijeti da bude više Ivi Olivari i Ladi Rojc na pozicijama koje su u nogometu dugo smatrane muškima.
    SENNA UŠIĆ JOGUNICA
    Senna Ušić Jogunica dolazi iz sportske obitelji, govorila je o tome je li ženama teže uspjeti i zadržati se u sportu te što najviše nedostaje ženskim loptačkim sportovima danas?
    ROMANA EIBL
    Istaknuta novinarka upoznala nas je kako je biti urednica u izrazito muškim redakcijama i je li osjetila rezerviranost ili otpor te koliko su muški kolege zainteresirani za ženski sport?

Zahvaljujemo se svima na dolasku, krasnom druženju i svemu čemu su nas naučile ove posebne "glavne" žene u sportu. One su nam zaista otkrile kako izgleda sport u kojem su žene glavne.