PRIJEDLOG PRAVILNIKA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI SPORTAŠA PREDAN NA PROCEDURU U MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

  • PRIJEDLOG PRAVILNIKA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI SPORTAŠA PREDAN NA PROCEDURU U MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
    24. veljača 2022

    Stalno radno tijelo DSVR-a „Lice i naličje vrhunskog sporta“ uz podršku Upravnog odbora završilo je sa svojim ciljem i zadacima koje je započelo u 2018. godini. Cilj nam je bio staviti naglasak na bitnost zdravstvene zaštite svih sportaša, ali i rekreativaca te na provođenje kvalitetnijih zdravstvenih pregleda za sve dobne kategorije, osobito u današnje vrijeme kada se susrećemo sa sve više informacija o smrtnim događajima koji se događaju na sportskim terenima. Glavni cilj je bio izrada Prijedloga pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša koji je propisan 2006. godine Zakonom o sportu, člankom 71., a koji do danas nije na snazi.
    Na inicijativu članova Društva sportaša veterana i rekreativaca – stalnog radnog tijela i uz podršku predsjednika SRT-a g. Paškvalina u rad istog uključili su se eminentni liječnici - stručnjaci iz Hrvatskog društva za sportsku medicinu i Hrvatskog društva za medicinu rada, a koji su podržali inicijativu oko izrade predmetnog Pravilnika. U razdoblju od 2019. do 2021. intenzivno smo zajednički radili na promicanju ove tematike bitne za sve sportašice i sportaše. Predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu dr. Davor Plavec informirao nas je kako je nakon održanog konstruktivnog sastanka i sudjelovanju u radio emisiji na predmetnu temu s ravnateljem Uprave za sport g. Krešimirom Šamijom i glavnim tajnikom HOO-a g. Sinišom Krajačem, Prijedlog pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša predao u Ministarstvo zdravstva na daljnje postupanje kroz radnu skupinu i u konačnici u zakonsku proceduru. Kako isti Pravilnik nije na snazi punih 16 godina, ponosni smo što je DSVR inicijator ovako bitnog segmenta za sustav sporta na gradskoj i nacionalnoj razini.
    Vjerujemo kako će isti stupiti što prije na snagu, a sve na dobrobit svih sportašica i sportaša te kojima će se pružiti kvalitetniji i opsežniji zdravstveni pregledi te zdravstvena zaštita općenito.

    DSVR