• Proslava 115. obljetnice osnutka HAŠK-a Mladost - ČESTITKE DOBITNICIMA TROFEJA MLADOSTI ZA 2017. PO KATEGORIJAMA
    08. studeni 2018

U Velikoj vijećnici Gradske Skupštine Grada Zagreba održana je proslava 115. obljetnice osnutka HAŠK-a Mladost.
    Davne 1903. točnije 6. studenog 1903. osnovani su Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu. Malo je športskih organizacija u Europi koje imaju takav kontinuitet i bogatu povijest poput HAŠK-a Mladost. Od osnutka, kroz šest različitih država, kroz razne transformacije i promjene nazivlja, HAŠK Mladost predstavlja sublimaciju onog najboljeg što sačinjava hrvatski šport. 42 olimpijske medalje, trofejni športovi poput atletike, vaterpola, odbojke, veslanja, juda, plivanja, tenisa i drugih, čine temelje razvoja i napretka u športu Hrvatske. Danas je HAŠK Mladost udruga koja okuplja 28 klubova iz 22 različita športa od kojih su tri kluba za šport invalida i osoba s poteškoćama u razvoju.
    Nakon pozdravnog govora predsjednika HAŠK-a Mladost Tomislava Družaka okupljenima su se obratili:
    Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, predstavnik Središnjeg državnog ureda za šport, Krešimir Šamija, predstavnik gradonačelnika Grada Zagreba Milan Pavelić, predstavnik Rektora Sveučilišta u Zarebu, prorektor Miljenko Šimpraga, predstavnik Sportskog saveza Grada Zagreba Marko Jakopović, Vanina MILANOVA predsjednica EMCA-e i glavna tajnica sportskog društva Levski (Sofija, Bugarska) koja je HAŠK-u uručila posebno priznanje EMCA-e, Christina Tsilgikiri glavna tajnica sportskog društva Olympiakos.

Tijekom svečanosti dodijeljen je Trofej Mladosti za 2017. godinu u sljedećem kategorijama:

Najbolja športašica – Sandra Perković, atletika (Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Londonu, zlatna medalja na Dijamantnoj ligi 2017. godine)

Najbolji športaš – Ivan Marcelić, vaterpolo (Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. godine)

Najbolja ženska ekipa – ženska seniorska ekipa Hrvatski akademski hokejski klub Mladost (Prvakinje Hrvatske)

Najbolja muška ekipa – Martin i Valent Sinković, veslanje (Srebro na svjetskom prvenstvu i srebro na svjetskom kupu 2017. godini)

Najbolji klub – Hrvatski akademski veslački klub Mladost (Ukupni prvak države u 2017. godini)

Najbolji športski djelatnik – Miroslav Pavlaković, streljaštvo (dugogodišnji trofejni trener u streljačkom klubu)

Dobitnik nagrade za životno djelo 2018. godine – Nikola Bralić, veslanje (najbolji trener na svijetu 2017. godine)

Posebne nagrade zlatne značke HAŠK Mladosti dodijeljene su i zaslužnim članovima: Milka BABOVIĆ, Zdravko BARŠNIK, Viktor FIOLIĆ, Miroslav GRŽETA, Ninoslav JANSON, Božena MILIĆ, Slavko Krešo MRKOCI, Ivka NERALIĆ, Stevo POLOJAC, Miroslav RUP, Olga ŠIKOVEC LUNCER, Zlatko ŠIMENC, Ivo TRUMBIĆ, Ico URLICH, Jaromir VUKŠIĆ, Vjekoslav DELIMAR, Tomislav IVAŠKOVIĆ, Mario FILIPI, Josip LUCIĆ, Mladen MARKAČ, Tomislav DRUŽAK.

Ovaj događaj održan je se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te supokroviteljstvima predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državne tajnice za sport Janice Kostelić, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predsjednika Skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, predsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba Nikole Dragaša te rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.
    Poslije svečane podijele nagrađenih, proslava je nastavljena domjenkom i druženjem u Palači Dverce na Katarininom trgu.

Čestitke svim dobitnicima na TROFEJU MLADOSTI te posebna čestitka našem članu gospodinu Zdravku Baršniku!